Open Monumentendagen 2013


2013-09-15

Op zaterdag 14 en zondag 15 september 2013 vonden de Open Monumentendagen in Oosterhout plaats met het thema Macht & Pracht. In dit thema werden er diverse activiteiten georganiseerd bij de Slotbosse Toren.


Slotbosse Toren
Met de bouw van deze burcht werd begonnen in 1288 in opdracht van Willem Willemszoon van Strijen, een nazaat van de machtige Graven van Strijen. Het kasteel stond op een bijzonder strategische plaats: precies op de grens van het Hertogdom Brabant en het Graafschap Holland. Willem van Duvenvoorde was de belangrijkste bewoner van het kasteel.
Vandaag de dag is enkel de 25 meter hoge toren, beter bekend als de Slotbosse Toren, nog bewaard gebleven van deze eens zo imposante burcht.

Zaterdag 14 september - Middeleeuws feestmaal
Op zaterdagavond kon je genieten van een Middeleeuws feestmaal, verzorgd door Party-service Vermeulen, met de Slotbosse Toren naast je.
Ondertussen vertelden historica Cock Gorisse en Eva Bentis (pseudoniem van Joke Meijer), schrijfster van het boek ‘Schaduw van de avond’, anekdotes en verhalen rondom de Slotbosse Toren.
Een avond met niet alleen maar feiten, maar ook met het romantisch getinte verhaal over Willem van Duvenvoorde, zijn invloed die nu nog merkbaar is, zijn belang voor de veertiende eeuw en de huidige Oranjedynastie.
Met ongeveer 50 mensen die deze maaltijd nuttigden was het uitverkocht. De aanwezigen vonden het een hele bijzondere en mooie avond.

Zondag 15 september - Middeleeuwen herleven
Op het terrein rondom de Slotbosse Toren waande je je in de Middeleeuwen. Met onder andere:

  • marktkramers, standwerkers en oude ambachten
  • ouderwetse kinderspelen
  • troubadourmuziek
  • waarzegster
  • heksenwaag en schandpaal
  • spectaculaire roofvogelshows om 13.00, 14.30 en 16.00 uur
  • proef van het ‘varken aan het spit’
  • panelen met de historie, gemaakt door leerlingen van het Mgr. Frenckencollege n.a.v. een inleiding door historica Cock Gorisse en schrijfster Eva Bentis
  • tentoonstelling ‘oude munten’ gemaakt door kinderen en jongeren

Het was een mooie dag waarbij een kleine duizend mensen een bezoek brachten aan deze activiteiten.

Stichting Open Monumentendag Oosterhout kijkt tevreden terug op het weekend en hoopt u graag te begroeten tijdens de volgende Open Monumentendag op 13 en 14 september 2014

Open Monumentendag

Wilt u meer weten over de landelijke Open Monumentendag? Kijk dan op www.openmonumentendag.nl

Mogelijk gemaakt door