Op reis met Open Monumentendag


2014-01-02

Met het thema ‘Op reis’ verbreedt de Open Monumentendag horizonten. Het thema brengt verschillende vormen van reizen voor het voetlicht: vervoer per weg, spoor, lucht, water. Het is een dynamisch thema en legt de verbinding tussen monumenten, mobiel erfgoed en historische infrastructuur. Reisverhalen nemen bezoekers mee naar vervlogen tijden met het opengestelde monument als start-, eindpunt of tussenstation. Stichting Open Monumentendag Oosterhout zal dit thema vertalen naar de Oosterhoutse geschiedenis.

Reizen inspireert, dat doet het nu, en dat deed het in het verleden. ‘Op reis’ gaat over de ontwikkelingen die met reizen, transport en vervoer gepaard gaan, de invloed die deze hebben gehad en nog steeds hebben op het aanzien van Nederland, de inrichting van het land en de steden, de manier van leven en het forenzen – zoals we dat in Nederland vandaag de dag doen.

2014 is een belangrijk jaar voor het reizen per spoor: 175 jaar geleden reed de eerste trein, 150 jaar geleden reed de eerste tram, 100 jaar geleden vloog de eerste commerciële passagiersvlucht. 2014 is uitgeroepen tot het Jaar van Mobiliteit en Mobiel Erfgoed, mede de aanleiding voor de Stichting Open Monumentendag om dit jaar voor het thema Op reis te kiezen.

Op Open Monumentendag zal aandacht uitgaan naar bijvoorbeeld pleisterplaatsen, werkplaatsen, remises, koetshuizen, werven, stations, wachtkamers, bruggen, tolhuizen, hotels, veerhuizen, quarantainegebouwen, maar ook het mobiele erfgoed en de monumentale infrastructuur. Ontwerpen van gebouwen en tuinen borduren voort op ideeën uit het buitenland. Bouwmaterialen en uitheemse plantensoorten zijn door de eeuwen heen van over de hele wereld aangevoerd. Elke gemeente zal zijn eigen draai aan het thema geven en overal in Nederland zal dat in het weekend van 13 en 14 september 2014 verrassende openstellingen en activiteiten opleveren.

Open Monumentendag

Wilt u meer weten over de landelijke Open Monumentendag? Kijk dan op www.openmonumentendag.nl

Mogelijk gemaakt door