Open Monumentendag 2016: 'Iconen & Symbolen'


2016-08-26

Jaarlijks wordt in het tweede weekend van september landelijk de Open Monumentendag georganiseerd. De landelijke organisatie stelt een thema vast waarmee Stichting Open Monumentendag Oosterhout aan de slag gaat. Open Monumentendag 2016, in het weekend van zaterdag 10 en zondag 11 september, staat in het teken van Iconen en symbolen. Het thema Iconen en symbolen biedt vrijwel onbeperkte aanknopingspunten voor monumenten, plaatsen en onderwerpen in Oosterhout. Want juist in, aan en op monumenten wemelt het van de iconen en symbolen: gevelstenen, beeldhouwwerken, ornamenten, reliëfs, schilderingen en ga zo maar door. En ook de monumenten zelf hebben iconische waarde en/of een symbolische betekenis: zij getuigen van religiositeit, van macht, van een periode in de geschiedenis. Maar ook ons dagelijkse leven zit vol iconen en symbolen, als je er maar oog en oor voor hebt.


Magazine
Stichting Open Monumentendag heeft ervoor gekozen om dit jaar een bewaarmagazine uit te brengen waarmee u altijd op pad kunt. Uiteraard zijn er voor het weekend van zaterdag 10 en zondag 11 september 2016 een aantal panden opengesteld en exposities ingericht, maar ook zonder deze activiteiten biedt dit magazine u zeer interessante informatie om de gemeente mee te verkennen en met andere ogen te bekijken. Het magazine is op te halen bij verschillende locaties waaronder VVV Oosterhout. U kunt het magazine ook downloaden via deze website door in het menu naar Iconen & Symbolen te gaan.

Voor alle leeftijden
Ook voor kinderen zijn er in het magazine leuke en uitdagende opdrachten opgenomen en worden verbanden gelegd tussen heden en verleden. Zo moet er geheimschrift worden ontcijferd, kunnen echte ‘kinderkopkes’ worden gemaakt van kasseien en mogen er nieuwe verkeersborden worden bedacht!

Openstelling panden
Dit jaar kunt u bij verschillende panden binnenkijken. Zo is de basiliek opengesteld en in Oosteind bent u welkom in de Sint Johannes de Doperkerk. In de schuilkelder bij de pastorie van de Sint Anthoniuskerk kunt u beleven hoe men in de oorlog moest schuilen tegen oorlogsgeweld. De kloosters zetten hun deuren tijdens het weekend open en gaan daarbij in op het thema Iconen & Symbolen. Ook het Zandlopermuseum, een woonhuis aan de Rulstraat, stadstuin de Schelp, Café de Kloek, BEUM Boskapel Onze Lieve Vrouw ter Elzen. Kijk voor de openingstijden in het magazine, deze verschillen per locatie.

Exposities
Voor de Open Monumentendag worden ook een aantal kleine exposities in etalage ingericht. Een prachtige 'Vanitasexpositie' is te zien bij Rietveld Bloemisten. In de etalage van een woonhuis aan de Sint Janstraat is een kleine expositie te zien onder de titel 'Vergeet mij niet'. Bij Bakkerij Snelders staat in de etalage de 'eetgeschiedenis' van Oosterhout centraal. 'Mooie meisjes' is het onderwerp van de expo in de etalage van Harry van Aperloo en bij Black Mosquito kunt u zien hoe mensen hun lichaam versieren rondom het thema liefde. Bij het woonhuis van Helen Vergouwen aan de Bredaseweg is werk van haar te zien die refereren aan de plattegrond van haar huis.

Beeldende kunst
Bij deze editie van de Open Monumentdagdag in Oosterhout zijn ook veel beeldend kunstwerken betrokken die in de openbare ruimte staan. Symbolisch en/of iconisch zijn op deze kunstwerken zeker van toepassing.
 

Open Monumentendag

Wilt u meer weten over de landelijke Open Monumentendag? Kijk dan op www.openmonumentendag.nl

Mogelijk gemaakt door