Open Monumentendag 2017: 'Boeren, burgers en buitenlui'


2017-08-20

Boeren, burgers en buitenlui opgelet: Fiets op zondag 10 september 2017 een prachtige tocht langs diverse monumenten in de gemeente Oosterhout en ontdek het verleden. Op die dag organiseren de Oosterhoutse Fietsdagen en Open Monumentendag Oosterhout namelijk een Monumentale fietsroute. U kunt kiezen uit fietsroutes van 20, 30, 40 of 50 kilometer. Diverse monumenten zijn deze zondag gratis toegankelijk en in sommige worden speciale activiteiten georganiseerd. Schrijf u zondag 10 september tussen 10.00 en 13.00 uur in bij Activiteitencentrum Slotjes in Oosterhout of ’t Klosterke in Den Hout voor € 5,00 p.p. (tot 16 jaar gratis) en ontdek monumentaal Oosterhout op de fiets.

Thema
Het thema van deze Monumentale fietsroute is ‘Boeren, burgers en buitenlui’, dit is het landelijke thema van de Open Monumentendag 2017. Het is de uitroep waarmee een stads- of dorpsomroeper vroeger de aandacht van zijn publiek trok. De dorpsomroeper was eeuwenlang de brenger van belangrijk nieuws.
Op 10 september wordt u tijdens de fietstocht meegenomen in een zoektocht naar de straten, gebouwen en mensen van toen en hun onderlinge economische en culturele relaties. Het is verbonden met gebouwen, monumenten en andere objecten: van boerderijen, fabrieken, werkplaatsen, kloosters en molens tot markten en bierbrouwerijen.

Monumenten & kunst
Op de route komt u diverse monumenten tegen waar u binnen kunt kijken. Denk bijvoorbeeld aan de schuilkelder aan de Sint Vincentiusstraat, de pastorie in Oosteind en de Jacobushoeve in Dorst.
Ook komt u tijdens het fietsen langs verschillende ateliers die deelnemen aan Open Ateliers Oosterhout. Hier kunt u afstappen om de kunstwerken te bekijken.
Waar u ook zeker moet afstappen is bij de Art-installation "WATERSLAG" van Servaas Roelandse en Guusje Beeftink aan de Koningsdijk. Deze naargeestige locatie, van de door vandalisme verwoeste sanitair showrooms, dient als metafoor voor de veldslagen die plaatsvonden langs de Zuiderwaterlinie. Op deze sporen van verwoesting worden een 5-tal tableaus geprojecteerd die de toeschouwer verbinden met de rijke historie van de Zuiderwaterlinie.
Welke locaties u op uw route tegenkomt hangt af van de route die u fietst.
 
Startlocaties
Er zijn deze dag twee startlocaties:

  • Activiteitencentrum Slotjes, Slotjesveld 15 in Oosterhout - 20, 30, 40 en 50 kilometer
  • Herberg ’t Klosterke, Houtse Heuvel 28 in Den Hout - 20, 40 en 50 kilometer

U kunt zich hier inschrijven van 10.00 tot 13.00 uur en direct starten.

Kosten
Deelname kost € 5,- per persoon. Hiervoor ontvangt u een route- en monumentenbeschrijving, iets lekkers onderweg, toegang tot diverse monumenten en u maakt kans op de dagprijs. Bovendien steunt u met uw bijdrage het goede doel voor 2017, het MEK. Kinderen tot 16 jaar fietsen gratis mee.

Open Monumentendag

Wilt u meer weten over de landelijke Open Monumentendag? Kijk dan op www.openmonumentendag.nl

Mogelijk gemaakt door