12 en 13 september Open Monumentendag


2020-08-28

De BankGiro Loterij Open Monumentendag zal dit jaar in aangepaste vorm plaatsvinden. In het weekend van zaterdag 12 en zondag 13 september is het thema ‘Leermonument’ waarbij educatie centraal staat. Denk aan monumenten die een leerfunctie hadden of hebben en monumenten waarvan je iets kunt leren.


Online binnenkijken bij monumenten
Doordat het dit jaar zeer beperkt mogelijk is om veilig monumenten te bezoeken heeft Stichting Open Monumentendag Oosterhout filmmaker Wilma Rekkers gevraagd om twee monumenten in beeld te brengen en de eigenaren te interviewen over hun monument. Je krijgt een prachtig beeld van de panden en de passie van de eigenaren voor hun monument.

Wandelroute
Via de app IZI.travel is de ‘Monumentale wandeling’ uitgezet van 6 kilometer door het centrum en Heilige Driehoek. Tijdens de wandeling die begint en eindigt bij Theater de Schelleboom, kom je langs diverse monumenten. Ook kun je bij een aantal monumenten ‘binnenkijken’ door middel van de filmpjes. De wandeling staat vanaf zaterdag 12 september in de app en zal ook na het weekend te wandelen zijn.
Bekijk de route (vanaf zaterdag 12 september)
Download de gratis izi.TRAVEL-app I Google Play I App Store

Geocaches
Na het succes van de cache die we tijdens de Open Monumentendag vorig jaar hebben verstopt, hebben we er dit jaar weer drie bij monumenten verstopt. Geocaching is een avontuurlijk spel voor GPS- en smartphonegebruikers die zogenoemde caches zoeken die verstopt zijn aan de hand van coördinaten. Lukt het jou om ze te vinden?
Klik hier waar je ze kunt vinden

Zesdelige serie bij de ORTS

In samenwerking heeft de ORTS zes reportages gemaakt waarin aan de hand van historische schoolfoto’s en verhalen het Oosterhoutse onderwijs van 1800 tot 1970 wordt verkent.
Bekijk de reportages
Deel 1: Historicus Cock Gorisse vertelt over scholen in andere tijden & Kijkje in St. Vincentiusschool (Speelgoedmuseum)
Deel 2: Van St.Janschool tot H.Hartschool met verhalen van en over oud-leerlingen
Deel 3: Opa Henk onderwijst zijn kleinkinderen in museum 'Oud-Oosterhout' over de school van toen.
Deel 4: Naar school in de tijd van het rijke Roomse leven en de broeders van Huijbergen.
Deel 5: Voortgezet onderwijs en terug naar nu

Sjef van Loon heet je welkom
Theater de Schelleboom, Mathildastraat 37a, is gevestigd in de enige bewaard gebleven pottenbakkerij van Oosterhout. Deze pottenbakkerij was van 1758 tot 1947 in handen van de familie van Loon. De laatste pottenbakker uit de familie, Sjef van Loon, was tevens de allerlaatste pottenbakker van Oosterhout. Vanaf zaterdagmiddag 12 september heb je de mogelijkheid om bij Sjef van Loon aan te bellen. Door het aanbellen bij de deur aan de zijkant van het pand zal een film starten waarin Sjef zijn verhaal vertelt en je zal rondleiden in zijn pottenbakkerij. Ook staat op zaterdag 12 en zondag 13 september tussen 13.00 en 17.00u de koffie klaar en ben je welkom om binnen te kijken bij de voormalige pottenbakkerij.

Sint Jansbasiliek
De Sint Jansbasiliek, Markt 17, is op zaterdag 12 en zondag 13 september van 12.00 tot 17.00u opengesteld. Daarnaast wordt op zaterdag 12 september om 14.30u door Stichting Ludens een Marktconcert georganiseerd. Het concert wordt verzorgd door de organisten van de Basiliek: Jan Willems, Frans Bullens en Ton Stevens. Het wordt een educatief concert waarbij de organisten de werking van een pijporgel demonstreren en ingaan op de historie van de verschillende type orgels en hun bijbehorende muziek. Het educatieve gedeelte wordt afgesloten met een miniconcert. Het Marktconcert is gratis te bezoeken, maar wees op tijd want er is een maximum van 100 bezoekers.

Stadstuin de Schelp
Op zondag 13 september zal om 15.00u in Stadstuin de Schelp ‘Seven Bridges Road’ een optreden verzorgen. Dit gelegenheidsduo, bestaande uit Hans Ligtenberg en Elrieke van Gelderen, zal meerstemmig en zichzelf en elkaar begeleidend op de gitaar de mooiste liedjes uit die Westcoast Americana-tijd spelen. Het concert is kleinschalig en met de nodige maatregelen ten aanzien van de hygiëne en onderlinge afstand. De toegang is gratis.

De BankGiro Loterij Open Monumentendag
De BankGiro Loterij Open Monumentendag wordt jaarlijks georganiseerd door Stichting Open Monumentendag Oosterhout en projectbureau Open Monumentendag in samenwerking met de BankGiro Loterij. Met dit evenement willen wij gezamenlijk de aandacht voor de monumenten vergroten door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en te behouden voor een breed publiek.

Open Monumentendag

Wilt u meer weten over de landelijke Open Monumentendag? Kijk dan op www.openmonumentendag.nl

Mogelijk gemaakt door